Διαταραχές στον Προφορικό Λόγο – Aφασία
Γράφει η επιστημονική ομάδα του «Εύλογον»
Η αφασία είναι μια διαταραχή της επικοινωνίας που συνήθως παρουσιάζεται ως αποτέλεσμα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, μόλυνσης, ή άλλου τραυματισμού του εγκεφάλου. Η συγκεκριμένη διαταραχή μπορεί να επηρεάσει τον προφορικό λόγο του ατόμου (κατανόηση ή/και εκφορά) ή /και το γραπτό του λόγο (ανάγνωση και γραφή).
Οι Παθολόγοι Λόγου ή Λογοπεδικοί της διεπιστημονικής ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» μπορούν να διακρίνουν και να κατατάξουν τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει ένας αφασικός ασθενής σε διαφορετικούς τύπους της διαταραχής (Βroca , Wernickeys , Global …). Δεν υπάρχουν δύο πανομοιότυπα άτομα με αφασία και για αυτό σημαντικό είναι το πρόγραμμα επανάκτησης της επικοινωνίας να είναι αυστηρά ατομικό και οι οικείοι να εκπαιδεύονται στις τεχνικές που θα μπορούν να επικοινωνούν με τον αφασικό.
Αν κάποιος οικείος σας παρουσιάζει αφασία διαβάστε τα «στάδια αποδοχής ακουλουθώντας το link».
Η αφασία μπορεί να είναι τόσο σοβαρή, ώστε να καταστεί η επικοινωνία με τον ασθενή σχεδόν αδύνατη, ή μπορεί και να είναι πολύ ήπια με αποτέλεσμα να μπορεί να επικοινωνεί με μικρή δυσκολία. Μπορεί να έχει επιπτώσεις κυρίως σε έναν μόνο τομέα του λόγου, όπως στο λεξιλόγιο (δυσκολία στην εύρεση λέξεων που αντιπροσωπεύουν αντικείμενα ή ενέργειες), ή στη δομή του λόγου (δυσκολία στην διαμόρφωση των προτάσεων), ή στο γραπτό λόγο (δυσκολία στην ανάγνωση και τη γραφή).
Συχνότερα οι δυσκολίες στην επικοινωνία εντοπίζονται σε περισσότερους από έναν τομείς του λόγου, ενώ κάποιοι άλλοι τομείς παραμένουν αρκετά λειτουργικοί ώστε να επιτυγχάνεται μια περιορισμένη ανταλλαγή πληροφοριών.
Ο Παθολόγος Λόγου της διεπιστημονικής ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» εξετάζοντας τους διαφορετικούς τομείς του λόγου και εφαρμόζοντας διαγνωστικά τεστ δυτικοευρωπαϊκής και αμερικάνικης προέλευσης είναι σε θέση να καθορίσει το διαθέσιμο δυναμικό σε κάθε έναν από αυτούς τους τομείς επικοινωνίας, τόσο για την κατανόηση του λόγου όσο και για την εκφορά.
Λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν τα άτομα με αφασία και θέλοντας να γίνει κατανοητό και από τους οικείους τους, η φύση της δυσκολίας στην επικοινωνία που αντιμετωπίζουν, η διαδικασία της αξιολόγησης των επικοινωνιακών δυνατοτήτων του ατόμου γίνεται από τον ειδικό θεραπευτή παρουσία των οικείων του.
Η ομάδα «ΕΥΛΟΓΟΝ» μετά την αξιολόγηση του κάθε ατόμου, εγγράφως ενημερώνει τους θεράποντες γιατρούς και την οικογένεια του και προτείνει θεραπευτικά σχήματα και τεχνικές άμεσης επικοινωνίας για την κάλυψη των βασικών πρώτων αναγκών του .
Τύποι και ειδικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αφασίας
Η κλινική εμπειρία και η μελέτη των διαταραχών του λόγου, όπως της αφασίας μας έχει οδηγήσει να κατατάσσουμε τα χαρακτηριστικά που παρουσιάζει το κάθε άτομο σε ιδιαίτερες κατηγορίες, ανάλογα με τους τομείς του λόγου και της ομιλίας έχουν επηρεαστεί, και να διαχωρίζουμε τους διαφορετικούς τύπους αφασίας που αντιστοιχούν στη θέση που έχει υποστεί τραυματισμό ή βλάβη ο εγκέφαλος στη μεμονωμένη ατομική περίπτωση που εξετάζουμε. Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν ένα άτομο χαρακτηριστεί με ένα συγκεκριμένο τύπο αφασίας, δεν σημαίνει ότι έχει ακριβώς τις ίδιες επικοινωνιακές δυνατότητες με όλα τα υπόλοιπα άτομα, που έχουν παρουσιάσει τον ίδιο τύπο αφασίας. Απλά μπορεί να παρουσιάζουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά σχετικά με τους τομείς που δείχνουν να έχουν υποστεί τη σημαντικότερη βλάβη και τίποτε περισσότερο. Δεν συγκρίνουμε τα περιστατικά αφασίας μεταξύ τους γιατί είναι μοναδικά μεμονωμένα περιστατικά με δική τους διαφορετική πρόγνωση το κάθε ένα. Οι τύποι αφασίας που συνήθως συναντούμε είναι οι ακόλουθοι.
Ολική αφασία : Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αυτού του τύπου αφασία μπορούν να παράγουν λίγες αναγνωρίσιμες λέξεις και να κατανοήσουν ελάχιστα ή καθόλου προφορικό ή γραπτό λόγο. Η ολική αφασία μπορεί συχνά να εμφανιστεί αμέσως αφότου έχει υποστεί ο ασθενής μια κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή εγκεφαλικό επεισόδιο για σύντομο χρονικό διάστημα και μπορεί γρήγορα να δείξει βελτίωση, αν η βλάβη δεν είναι πάρα πολύ εκτενής. Στην περίπτωση των ασθενών που εμφανίζουν μεγαλύτερη βλάβη στον εγκέφαλο, η δυσκολία στην επικοινωνία δεν είναι παροδική και οφείλουν να ακολουθήσουν εντατική λογοθεραπεία.
Αφασία Broca : Οι ασθενείς που παρουσιάζουν αυτού του τύπου αφασία μπορούν να παράγουν λόγο σε σύντομες φράσεις τριών με τεσσάρων λέξεων, με περιορισμένο λεξιλόγιο και με δυσκολία στον σχηματισμό των ήχων-γραμμάτων κατά την εκφορά των λέξεων. Το άτομο με αφασία Broca μπορεί να καταλάβει την ομιλία σχετικά καλά και να είναι σε θέση να διαβάσει σύντομα κείμενα. Τα άτομα αυτά έχουν συνήθως καλή πρόγνωση και μπορούν να βελτιώσουν σε υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας την επικοινωνία τους με παρακολούθηση λογοθεραπευτικών συνεδριών. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της διεπιστημονικής ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» τα συγκεκριμένα άτομα έχουν σε υψηλό ποσοστό σημαντικά ταχύτερη αποκατάσταση της επικοινωνίας σε σχέση με τα άτομα που παρουσιάζουν αφασία τύπου Wernicke ή Μικτή αφασία.
Μικτή αφασία : Αυτός ο όρος χρησιμοποιείται στα άτομα που ο λόγος τους μοιάζει με την αφασία Broca, όμως που δεν παρουσιάζουν την καλή σχετικά κατανόηση του προφορικού και γραπτού λόγου όπως τα άτομα με την αφασία Broca. Οι ασθενείς με μικτό τύπο αφασίας εμφανίζουν περιορισμένη κατανόηση και δεν διαβάζουν ή δεν γράφουν πέρα από ένα στοιχειώδες επίπεδο. Η λογοθεραπευτική παρέμβαση που παρέχουν οι λογοθεραπευτές της ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» σε αυτές τις περιπτώσεις, στοχεύει στην κατανόηση αλλά και στην εκφορά του προφορικού και γραπτού λόγου. Ο ρυθμός βελτίωσης του λόγου του ασθενούς, θα εξαρτηθεί από το εύρος της βλάβης, τη συνεργασία του ιδίου και των οικείων του, με το θεραπευτή λόγου ώστε να υιοθετηθούν νέες μέθοδοι επικοινωνίας και να ακολουθούν συνεχή εξάσκηση του αφασικού στο σπίτι με κατάλληλες ασκήσεις.
Αφασία Wernicke: Σε αυτό το τύπο αφασίας, υπάγονται συνήθως οι ασθενείς με πολύ φτωχή κατανόηση του προφορικού και γραπτού λόγου, οι οποίοι όμως μπορούν να παράγουν με μεγάλη ευκολία, ακατανόητη ομιλία για τους συνομιλητές τους. Ο λόγος τους μπορεί να έχει τονισμό και χρώμα όπως στην ελληνική γλώσσα, όμως οι λέξεις που συνήθως χρησιμοποιούν, δεν είναι αναγνωρίσιμες (ανύπαρκτες λέξεις) και ακόμα και αν οι λέξεις είναι αναγνωρίσιμες δεν υπάρχει κάποια «λογική» σύνδεση μεταξύ τους, ούτε και ακολουθείται μια συνέπεια στο διάλογο με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταστεί επιτυχής η επικοινωνία. Οι ικανότητες της ανάγνωσης και της γραφής είναι συχνά σοβαρά εξασθενημένες. Στην περίπτωση των συγκεκριμένων ατόμων η λογοθεραπευτική παρέμβαση μπορεί να έχει μεγαλύτερη διάρκεια από την Broca αφασία. Σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο της διεπιστημονικής ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» το εύρος των στόχων είναι μεγαλύτερο εφόσον συμπεριλαμβάνουν κατανόηση αλλά και εκφορά του προφορικού λόγου.
Ανομία : Τα άτομα που χαρακτηρίζονται με το συγκεκριμένο τύπο αφασίας παρουσιάζουν μια έντονη δυσκολία να «εντοπίσουν» από το «εσωτερικό» τους «λεξικό» τις λέξεις για τα αντικείμενα ή τις πράξεις που θέλουν να μιλήσουν για αυτά. Κατά συνέπεια ενώ στην ομιλία τους ακολουθούν τους αποδεκτούς κανόνες της σύνταξης και εφαρμόζουν τους γραμματικούς κανόνες (μορφολογία του λόγου), η ομιλία τους είναι ασαφής γιατί της λείπουν σημαντικές λέξεις που χρειάζεται να συμπεριλάβει στην ομιλία του ο ομιλητής στην προσπάθεια του να επικοινωνήσει. Δυστυχώς επειδή τα άτομα με ανομία έχουν συνήθως καλή κατανόηση του προφορικού και γραπτού λόγου αντιλαμβάνονται πλήρως την δυσκολία τους και είναι συχνά έκδηλη η απογοήτευσή τους όταν δε καταφέρνουν να μεταδώσουν τα μηνύματα τους τόσο στο προφορικό όσο και στο γραπτό λόγο.
Αυτοί οι ασθενείς περισσότερο από τους υπόλοιπους αφασικούς, χρειάζονται εκτός από λογοθεραπεία και παράλληλα συμβουλευτική παρέμβαση από ψυχολόγο στους ίδιους και στις οικογένειες τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με ανομία έχουν αρκετά καλή πρόγνωση και με συστηματική λογοθεραπεία μπορούν να φτάσουν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο επικοινωνίας . Η διεπιστημονική ομάδα «ΕΥΛΟΓΟΝ» ακολουθεί την ίδια πρακτική και προτείνει στις οικογένειες των αφασικών ασθενών να συνεργάζονται τόσο με τον θεραπευτή λόγου όσο και με τον σύμβολο-ψυχολόγο.
Άλλοι τύποι αφασίας : Υπάρχουν πολλοί άλλοι πιθανοί συνδυασμοί ελλειμμάτων ή και μεμονωμένα χαρακτηριστικά που μπορεί να παρουσιάσει ένα άτομο χωρίς να υπόκειται στις παραπάνω κατηγορίες. Αν ένα άτομο παρουσιάσει μόνο δυσκολία στην αναγνωστική του ικανότητα μετά από ένα τραύμα στον εγκέφαλο, ονομάζουμε αυτό τον τύπο (Αλεξία) ή μόνο στην ικανότητα του να γράφει (Αγραφία). Στην περίπτωση που το άτομο με τραύμα στον εγκέφαλο παρουσιάζει διαταραχή στις ικανότητες του στη γραφή και στην ανάγνωση τότε εμφανίζει Αλεξία και Αγραφία. Σε όλες τις παραπάνω διαταραχές η παρέμβαση του θεραπευτή λόγου θεωρείται προτεραιότητα στην θεραπευτική αγωγή. Στον ελλαδικό χώρο η λογοθεραπευτική παρέμβαση δεν ήταν γνωστή σε αυτούς τους τύπους των διαταραχών. Τα τελευταία χρόνια οι νευρολόγοι ακολουθώντας τα δυτικοευρωπαϊκά πρότυπα συνιστούν στους οικείους να αναζητήσουν τη βοήθεια ενός λογοθεραπευτή. Οι θεραπευτές της ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» ενημερώνουν τακτικά τους θεράποντες ιατρούς κάθε ασθενούς και συμβάλλουν στην ενημέρωση του κοινού με την παρούσα ιστοσελίδα αλλά και με ενημερωτικά φυλλάδια.
Διαταραχές που μπορούν να εμφανίζονται παράλληλα με την αφασία.
Ένα μεγάλο εύρος διαταραχών της επικοινωνίας που μπορούν να οφείλονται στην παράλυση, την εξασθένιση, ή την αδυναμία συντονισμού των αρθρωτών μηχανισμών ή στην εξασθένιση των νοητικών λειτουργιών μπορεί να συνυπάρχει με την αφασία αλλά και να υφίστανται τελείως ανεξάρτητα. Είναι σημαντικό η διεπιστημονική ομάδα να ξεκαθαρίσει ποια χαρακτηριστικά ακριβώς εμφανίζονται σε κάθε περιστατικό ατομικά ώστε να ακολουθηθεί διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση και παράλληλα να ενημερωθούν οι οικείοι για την πρόγνωση του κάθε ασθενούς . Η ομάδα «ΕΥΛΟΓΟΝ» μετά την αξιολόγηση του κάθε ατόμου, εγγράφως ενημερώνει τους θεράποντες γιατρούς και την οικογένεια του και προτείνει θεραπευτικά σχήματα και τεχνικές άμεσης επικοινωνίας για την κάλυψη των βασικών πρώτων αναγκών του . Οι διαταραχές που μπορούν να εμφανιστούν είναι οι ακόλουθες:
Απραξία : Ένας ασθενής που παρουσιάζει απραξία αδυνατεί ή δυσκολεύεται να ανταποκριθεί σε πράξεις που του ζητούν να εκτελέσει. Έτσι ενώ μπορεί αυθόρμητα να χαιρετίσει με χειραψία κάποιων νεοφερμένο, δεν μπορεί να εκτελέσει την ίδια κίνηση αν του το ζητήσουν λεκτικά όπως οποιαδήποτε άλλη κίνηση, η οποία εκτελέστηκε αυθόρμητα από τον ίδιο λίγες ώρες ή και λίγα λεπτά πριν (π.χ. προσποιήσου ότι πλένεις τα χέρια σου ή ότι χτενίζεις τα μαλλιά σου- Απραξία άκρων). Η απραξία μπορεί επίσης να έχει επιπτώσεις στις μη-λεκτικές κινήσεις των στοματοπροσωπικών μυών, όπως στην προσποίηση ότι κάποιος βήχει ή σβήνει ένα κερί (Στοματική απραξία ή Απραξία του προσώπου). Σε σοβαρές περιπτώσεις απραξικών ασθενών μπορεί να εμφανιστεί ανικανότητα να χειριστούν καθημερινά αντικείμενα. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως η απραξία δεν γίνεται αντιληπτή από τους οικείους του ατόμου που την παρουσιάζει .
Απραξία της ομιλίας : Κατά την Λογοπαθολογική αξιολόγηση τα άτομα με απραξία στην ομιλία δυσκολεύονται να αρθρώσουν λόγο και να επαναλάβουν λέξεις ή φράσεις, ακόμα και να μιμηθούν την μελωδικότητα ή το ρυθμό. Η ομιλία τους συχνά εμφανίζει λάθη στην εκφορά των λέξεων, τα οποία δεν έχουν κάποια συνέπεια. Συχνά οι Παθολόγοι λόγου & ομιλίας εξετάζουν και την ικανότητα της προσωδίας (μελωδικότητας, τονισμού λέξεων και φράσεων) στην ομιλία αυτών των ατόμων. Το θεραπευτικό σχήμα που ακολουθείται από τη διεπιστημονική ομάδα «ΕΥΛΟΓΟΝ» είναι αυστηρά ατομικό και έχει αρκετά θετικά αποτελέσματα που σχετίζονται με την ικανότητα του ατόμου και τη συνέπεια του να συνεχίζει την εξάσκησή του και στο οικείο του περιβάλλον.
Δυσαρθρία : Αναφέρεται σε διαταραχές της άρθρωσης, της φώνησης, της ροής και της προσωδίας ως αποτέλεσμα της αδυναμίας, της βραδύτητας, ή της έλλειψης συντονισμού των στοματοπροσωπικών μυών λόγω της βλάβης σε οποιαδήποτε σημείο στο νευρικό σύστημα. Το άτομο που παρουσιάζει δυσαρθρία κατά τη διάρκεια της εξέτασής του από τον Παθολόγο Λόγου & ομιλίας της ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ » συνήθως έχει ικανοποιητική κατανόηση του προφορικού ή/και γραπτού λόγου, αλλά δυσκολεύεται να παράγει με ευκρίνεια λέξεις ώστε να γίνουν κατανοητές, να μεταβάλλει την ένταση της φωνής του, να προφέρει μεγάλου μήκους φράσεις και να τραγουδήσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο επίπεδο της σύνθεσης των προτάσεων του, όσο και για την επιλογή των λέξεων συνήθως τα άτομα αυτά δεν αντιμετωπίζουν δυσκολίες.
Στον τομέα της αποκατάστασης το άτομο με δυσαρθρία σύμφωνα με το πρωτόκολλο της διεπιστημονικής ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» ακολουθεί εξατομικευμένες ασκήσεις που σχετίζονται με την εξάσκηση των στοματροπροσωπικών μυών με παράλληλη χρήση και ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και ρύθμιση των αναπνοών και αρθρωτικές ασκήσεις . Η συνέπεια στις ασκήσεις και στο πρόγραμμα οδηγούν σε υψηλά ποσοστά επιτυχίας, κατά συνέπεια μια ομιλία απρόσκοπτη, ρέουσα και με καλύτερο χρώμα και ένταση.
Άνοια : Συνήθως χρησιμοποιείται για να δηλώσει την εξασθένιση της μνήμης και της ικανότητας του συλλογισμού ως αποτέλεσμα τραυματισμού ή ασθένειας του εγκεφάλου. Μερικές μορφές άνοιας είναι προοδευτικές, όπως η ασθένεια του Alzheimer, ή μερικές μορφές Parkinson. Οι διαταραχές του λόγου δεν είναι σημαντικές συνήθως σε αυτούς τους ασθενείς. Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό σε αυτές τις περιπτώσεις είναι έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Δεδομένου ότι η άνοια είναι συχνά μια προοδευτική διαταραχή, η πρόγνωση είναι αρκετά διαφορετική από την αφασία.
Συχνές ερωτήσεις
• Πόσοι άνθρωποι παρουσιάζουν αφασία;
Σύμφωνα με τις στατιστικές, στις Η.Π.Α. περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εμφανίσει αφασία στην συντριπτική τους πλειοψηφία μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών με σοβαρή καρνιοεγκεφαλική κάκωση παρουσιάζουν κάποιο τύπο αφασίας.
• Ποιος μπορεί να αποκτήσει αφασία;
Η αφασία μπορεί να εμφανιστεί στα πρόσωπα οποιασδήποτε ηλικίας, φύλου, φυλής και μορφωτικού επιπέδου .
• Μπορεί η αφασία να είναι προσωρινή;
Η προσωρινή αφασία, αποκαλούμενη παροδική αφασία, αναφέρεται σε μία διαταραχή της επικοινωνίας που διαρκεί μόνο μερικές ώρες ή ημέρες. Περίπου το 50% των ασθενών που παρουσίασαν αρχικά συμπτώματα της αφασίας, ανακτούν εντελώς μέσα στις πρώτες-ημέρες νοσηλείας τους στο νοσοκομείο. Η Λογοπαθολογική εξέταση είναι απαραίτητη για να ελέγξει όλους τους τομείς της επικοινωνίας και να μην προκύψουν ψευδή συμπεράσματα από τους συγγενείς.
• Ποιοι είναι οι τομείς που επηρεάζουν τη πρόγνωση της αφασίας;
Ο χρόνος παραμονής ενός ασθενούς σε κώμα, το μέγεθος και η θέση της βλάβης στον εγκέφαλο ή κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών, το μορφωτικό επίπεδο του ασθενούς, το φύλο (οι γυναίκες έχουν καλύτερη συνήθως πρόγνωση από τους άντρες), η υποστήριξη της οικογένειας στην θεραπεία καθώς και η έγκαιρη ένταξη του αφασικού σε πρόγραμμα λογοθεραπείας (τις πρώτες ημέρες νοσηλείας του), επηρεάζουν σημαντικά σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία τη πρόγνωση του αφασικού ασθενούς . Στα δυτικοευρωπαϊκά και αμερικανοκαναδικά νοσοκομεία, οι Παθολόγοι λόγου εξετάζουν και παρακολουθούν τους ασθενείς από τη στιγμή που βρίσκουν τις αισθήσεις τους και είναι αναπόσπαστο μέλος της διεπιστημονικής ομάδας του νοσοκομείου.
• Μπορεί η αφασία να θεραπευτεί;
Ως σήμερα δεν υπάρχει διεθνώς κάποια ιατρική πράξη ή φαρμακευτική ουσία που μπορεί να θεραπεύει την αφασία. Η χειρουργική επέμβαση είναι επιτυχής σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η πίεση από έναν όγκο στον εγκέφαλο ή ένα αιμάτωμα προσκρούει σε ένα κρίσιμο κέντρο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη παραγωγή λόγου. Η χειρουργική επέμβαση δεν είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις αφασίας μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, η οποία είναι το κυρίαρχο αίτιο για τη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων . Η λογοθεραπεία παρέχεται συχνά στους αφασικούς, αλλά δεν εγγυάται μια πλήρη αποκατάσταση. Ο σκοπός της λογοθεραπείας είναι να ενισχυθούν και να οργανωθούν οι εναπομείναντες δεξιότητες και να μάθει ο αφασικός και οι οικείοι του αντισταθμιστικούς τρόπους επικοινωνίας.
• Πώς μπορεί να λειτουργεί ένας αφασικός στο σπίτι του;
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άτομο που παρουσιάζει αφασία και έχει δυσκολία στην κατανόηση του προφορικού λόγου, μπορεί να καλύπτει άνετα τις καθημερινές ανάγκες του μέσα στο σπίτι του με τους οικείους του , λόγω του ότι γνωρίζει τη ρουτίνα και τη θέση και χρήση των αντικειμένων. Για παράδειγμα μπορεί από το σαλόνι να μετακινηθεί στη κουζίνα, να ανοίξει το κατάλληλο ντουλάπι για να πάρει ένα ποτήρι και μετά να βάλει νερό από τη βρύση και να επιστρέψει στη θέση του χωρίς καμία δυσκολία, όταν στον ίδιο άνθρωπο αν του παρουσιάσουμε τρία αντικείμενα μπροστά του ανάμεσά τους και ένα ποτήρι και του ζητήσουμε να μας δώσει το ποτήρι, να μην καταφέρει να συνδυάσει τη λέξη ποτήρι με το αντικείμενο ποτήρι. Γνωρίζει τη χρήση του, όμως δεν «θυμάται» το όνομά του.
• Τι προσφέρει η λογοθεραπεία σε έναν αφασικό;
Εντοπίζοντας τις ιδιαίτερες δυνατότητες για επικοινωνία που κάθε άτομο με αφασία έχει, ο Λογοθεραπευτής της ομάδας «ΕΥΛΟΓΟΝ» μπορεί να οργανώσει το ατομικό του πρόγραμμα και να ενισχύσει τους τομείς που ήδη εντοπίζει ότι έχουν δυναμικό βελτίωσης και να αναπτύξει νέες τακτικές επικοινωνίας για να μπορέσει να καλύψει τις καθημερινές και ευρύτερες ανάγκες του ατόμου με την οικογένειά του και με άλλα άτομα.
Τι καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας για τη λογοθεραπεία σε έναν αφασικό;
Ο κάθε ασφαλιστικός φορέας έχει μια ελαφρώς διαφορετική πολιτική όμως αν συνταγογραφηθούν οι συνεδρίες από το θεράποντά ιατρό σε κρατικό νοσοκομείο, ο ασθενής θα μπορεί να κάνει χρήση των δικαιωμάτων του. Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.