«Βαζάκια γεμάτα…διασκέδαση!»
Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA
Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»
Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»
Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων
Parents’ Coach
Αγαπητοί γονείς,
Επιλέξαμε να σας παρουσιάσουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων των μικρών παιδιών, ηλικίας περίπου 2 ετών, ενώ βρισκόμαστε στο σπίτι. Συγκεκριμένα, εστιάζουμε στη βελτίωση του κινητικού συντονισμού, την ανάπτυξη της ομιλίας, στην εκτέλεση εντολών και ανάπτυξη των κοινωνικών τους δεξιοτήτων.
Οδηγίες:
-
Συλλέξτε μερικά μεγάλα, διαφανή βάζα. Προτιμήστε εκείνα που είναι πιο εύκολα στο άνοιγμά τους. Ιδανικά θα μπορούσαν να είναι δοχεία με διαφορετικό τρόπο ανοίγματος είτε με περιστροφή είτε με πίεση προς τα πάνω.
-
Τοποθετήστε στο εσωτερικό κάθε βάζου ένα μικρό και αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών ή ένα οποιοδήποτε αγαπημένο ή δελεαστικό αντικείμενο. Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό μπαλάκι ή ακόμη και ένα φουλάρι, κουκλάκι κλπ
Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να τοποθετήσετε μικρές καραμέλες ή ένα σοκολατάκι.
-
Στη συνέχεια, κλείστε τα βάζα.
-
Ζητήστε από τα παιδιά να ανοίξουν τα βάζα και να βγάλουν έξω το αντικείμενο που περιέχει κάθε ένα από αυτά.
Θα παρατηρήσετε πως όσο η δραστηριότητα προχωρά, τα παιδιά θα ανοίγουν όλο και πιο γρήγορα τα βάζα.
Εάν θέλετε η δραστηριότητα να γίνει πιο απαιτητική, προτρέψτε τα λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά, να ονοματίζουν κάθε ένα αντικείμενο κάθε φορά που το βγάζουν από το βάζο ή να λένε τι θέλουν να κάνουν με αυτό ώστε να παράγουν μια σύντομη πρόταση.
Στα μικρότερα παιδιά προτείνουμε να τα βοηθήσετε στην αρχή της δραστηριότητας κρατώντας τους το χέρι και βοηθώντας να ανοίξουν τα βάζα αν παρατηρήσετε ότι δυσκολεύονται να το ανοίξουν. Μην βιαστείτε να τα βοηθήσετε. Όσο προσπαθούν να λύσουν αυτό το «πρόβλημα» αυξάνουν τις ψυχικές αντοχές τους και μαθαίνουν να παραμένουν προσηλωμένα σε μία δραστηριότητα.
Μην σας προβληματίσει αν τα παιδιά σταματήσουν ή δείξουν να απογοητεύονται αν δεν καταφέρουν να τα ανοίξουν. Αφήστε τα να διασκεδάσουν και ενθαρρύνετέ τα, να συνεχίσουν.
Επαινέστε τη προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Αν κάτι σας προβληματίσει, υπάρχουν εξειδικευμένοι επιστήμονες να σας βοηθήσουν. Καλέστε μας στην ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας της διεπιστημονικής ομάδας ΕΥΛΟΓΟΝ 210.99.66.333.
Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία!
Βιβλιογραφία
Wendy, S. M. (2001). Toddler Play: 100 Fun-Filled Activities to Maximize Your Toddler's Potential. San Francisco: Weldon Owen Publishing.