Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA
Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»
Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»
Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων
Parents’ Coach
Μερικές αλλαγές μπορεί να είναι ευχάριστες και άλλες όχι. Όταν ένα παιδί αλλάζει σχολείο είτε λόγω της αλλαγής βαθμίδας (από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό ή στο γυμνάσιο), είτε λόγω μετακόμισης, μπορεί να το θεωρήσει μια τεράστια πρόκληση.
Οι γονείς χρειάζεται να το διαχειριστούμε με ηρεμία και προγραμματισμό:
1. Αρχικά αφιερώνουμε χρόνο στο παιδί ιδιαίτερα της Α’ δημοτικού εξηγώντας του τις αλλαγές που υπάρχουν μεταξύ της καθημερινότητας του νηπιαγωγείου με το δημοτικό σχολείο. Απλά θέματα, όπως η διάρκεια και η συχνότητα των διαλειμμάτων, ακόμα και οι καθημερινές υποχρεώσεις που θα έχει χρειάζεται να αναφερθούν με χιούμορ και με θετικό πνεύμα, ώστε να μην τρομάξει με την αλλαγή της ρουτίνας του.
2. Επισκεπτόμαστε το νέο σχολείο πριν αυτό ανοίξει τις πόρτες του για μάθημα και ζητούμε την άδεια να περιηγηθούμε στους χώρους του.
3. Συχνά οι γονείς των μικρών μαθητών ανησυχούν για την ασφάλεια τους στο διάλειμμα. Εφόσον έχετε ένα σύστημα καλής επικοινωνίας με τα παιδιά σας θα μάθετε άμεσα τι συμβαίνει και θα τα καθοδηγήσετε για το που θα απευθύνονται όταν αισθάνονται ότι απειλούνται.
4. Διατηρήσετε κάποια στοιχεία που θα κάνουν τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια. Για παράδειγμα, προσπαθήστε να έχουν συμμαθητή κάποιο φίλο τους.
5. Απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις τους, όσο συχνά και αν σας ρωτούν.
6. Σε περίπτωση που κάτι τα ενοχλεί, βρείτε κάτι θετικό να αντιπαραθέσετε και διαχωρίστε αν πράγματι σας αναφέρουν ένα πρόβλημα ή πρόκειται για αντίδραση στην αλλαγή που τους συμβαίνει.
7. Δώστε τους την ευκαιρία να εκφράσουν τη θλίψη τους σε περίπτωση που η αλλαγή του σχολείου έγινε όχι από δική τους επιλογή, αλλά λόγω αλλαγών στην οικογένεια (π.χ. μετακόμιση).
8. Αναζητήστε ευκαιρίες να γνωρίσετε τα νέα πρόσωπα στη ζωή τους και δημιουργήστε πρόσφορες συνθήκες, ώστε να μπορεί το παιδί σας να εγκλιματιστεί ευκολότερα με τους νέους του συμμαθητές του.
Αν τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα θέλατε, είμαστε δίπλα σας για να σας βοηθήσουμε. Καλέστε στην ανοιxτή γραμμή επικοινωνίας της ομάδας μας 210.99.66.333. Ένας σύμβουλος μπορεί να σταθεί στο πλάι σας.