Γράφει η Ειρήνη Κιάμου Μ.Α. CCC-SLP, Speech Language Pathologist, University of Maryland USA
Επιστημονική υπεύθυνη των θεραπευτικών ομάδων «ΕΥΛΟΓΟΝ» & «ΘΕΡΑΠΕΙΑ=ΕΛΠΙΔΑ»
Άμισθος συνεργάτης της Παν. Κλινικής του Νοσοκομείου Παίδων «Παν & Αγλ. Κυριακού»
Τ. Καθηγήτρια του Τμήματος Λογοθεραπείας Ιωαννίνων
Parents’ Coach
-Θέλετε να βρείτε τρόπο να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά σας;
Τι θα λέγατε να χρησιμοποιήσετε τις οικογενειακές σας φωτογραφίες;!
Συχνά οι ρυθμοί της καθημερινότητας, σε συνδυασμό με τη συνήθεια του να παρακολουθούν μεγάλοι και μικροί το κινητό τους ή το τάμπλετ τους, οδηγεί σε μια απομόνωση μέσα στο σπίτι. Ενώ, βρισκόμαστε τόσο κοντά ο ένας στον άλλον τελικά καταλήγουμε να είμαστε τόσο μακριά και αποξενωμένοι.
Με τη δραστηριότητα που ακολουθεί, φιλοδοξώ να σας δώσω μια ευκαιρία να έρθει όλη η οικογένεια ακόμη πιο κοντά. Ακολουθείστε τις απλές οδηγίες.
Χρειάζεται να γίνει μια μικρή προετοιμασία από τους γονείς, είτε αναζητώντας παλιά άλμπουμ με εκτυπωμένες φωτογραφίες, είτε ανασύροντας τις φωτογραφίες από τα ηλεκτρονικά αρχεία που τις έχουν αποθηκεύσει. Συνήθως τα άλμπουμ απεικονίζουν κάποιες από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής σας ως παιδιά ή γονείς.
Σας προτείνω να καθίσετε όλοι μαζί άνετα και να συζητήσετε σχετικά με γεγονότα που έχουν σχέση με τις παλιές φωτογραφίες που βλέπετε. Μέσω της επαφής τους με το φωτογραφικό υλικό, τα παιδιά σας θα μάθουν πτυχές της οικογενειακής ιστορίας που δεν γνωρίζουν και θα τονώσετε τους οικογενειακούς δεσμούς. Θα «ανακαλύψουν» την ιστορία της οικογένειάς τους.
Αν πρόκειται για πιο πρόσφατα άλμπουμ, μπορείτε να τα ρωτήσετε για τις αναμνήσεις τους και ποια ήταν τα γεγονότα που τους έκαναν εντύπωση. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δεν είναι υποχρεωτικό, όλες οι αναμνήσεις μας να είναι θετικές. Μπορούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε μελλοντικές προκλήσεις, συζητώντας τις παλαιότερες. Οπότε, μην προσπαθείτε να είναι όλα όσα θα συζητηθούν θετικά και αφήστε τα παιδιά απερίσπαστα να μιλήσουν και ακούστε αυτό που έχουν να πουν.
Αν δεν γνωρίζετε πως να χειριστείτε ότι μοιραστούν μαζί σας, μπορείτε να εκφράσετε το ενδιαφέρον σας λέγοντας για παράδειγμα: «Δεν ήξερα ότι είχες νιώσει έτσι» ή «Μου αρέσει που ήρθε η στιγμή να ακούσω πως το σκέφτεσαι…» και «Θα ήθελα να το συζητήσουμε περισσότερο αργότερα.» Αρκεί το αργότερα να έρθει και να μην το ξεχάσετε, καθώς και να προετοιμάσετε τον εαυτό σας για την συζήτηση που θα κάνετε.
Στην περίπτωση που οι ενήλικες μέσα από τις φωτογραφίες θυμηθείτε κάποια αρνητική στιγμή, μπορείτε να την μοιραστείτε με τα μέλη της οικογένειάς σας και να αναφέρετε τους τρόπους που την ξεπεράσατε.
Ο στόχος μας όμως είναι γενικά οι αναμνήσεις, οπότε μην προσπαθήσετε να το κάνετε μάθημα προσαρμοστικότητας αλλά περισσότερο μοίρασμα. Φυσικά, θα χρειαστεί να αναφερθείτε εκτενώς στις καλές στιγμές και στα θετικά συναισθήματα που έχετε νιώσει από τις εκδρομές, τις γιορτές και τις κοινές σας εμπειρίες. Τα παιδιά σας θα ενθουσιαστούν να ακούσουν για το πόσο χαρούμενοι ήταν οι γονείς τους όταν έκαναν τα πρώτα τους βήματα ή όταν μπόρεσαν να ισορροπήσουν στο ποδήλατο και τόσα άλλα.
Μπορείτε να προσαρμόσετε τη δραστηριότητα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών σας και να μοιραστείτε διαφορετικές εμπειρίες και αναμνήσεις ακόμα και με νεαρούς εφήβους. Σταματήστε την δραστηριότητα πριν γίνετε βαρετοί. Αυτό θα το καταφέρετε αν δεν επαναλαμβάνεστε, δε μονοπωλείτε τη συζήτηση, παρατηρείτε τη γλώσσα του σώματος των παιδιών σας και ακολουθήσετε τα ενδιαφέροντα των υπολοίπων.
Σε περίπτωση που οι φωτογραφίες ξυπνήσουν μνήμες που δεν ξέρετε πως να τις διαχειριστείτε (μάλλον σπάνια θα συμβεί αυτό) σας θυμίζω ότι η ανοικτή γραμμή επικοινωνίας της διεπιστημονικής μας ομάδας είναι διαθέσιμη στο 210.99.66.333 για να σας υποστηρίξει.
Καλή επιτυχία και πολλά χαμόγελα στο μοίρασμα των αναμνήσεων σας!