«Μμμμου αρέσει το παπαπαπαγωτό εεεεσοκολάτα»
(Δημήτρης, 4:6 ετών)
«Ο Δημήτρης μου είναι πανέξυπνος, όμως καμιά φορά όταν μιλάει «κολλάει» και δυσκολεύεται να ολοκληρώσει τη σκέψη του. Είναι ανησυχητικό;» Γιάννα μητέρα
Θεωρούμε ότι ένα παιδί τραυλίζει όταν διαταράσσεται η φυσιολογική ροή του λόγου του. Το παιδί αυτό μπορεί:
• να επαναλαμβάνει μία λέξη ή τμήμα της,
• να κολλάει, να κομπιάζει στον αρχικό ήχο της λέξης,
• να κάνει συχνές και παρατεταμένες παύσεις
• να «παγώνει» το πρόσωπό του στην αρχή της φράσης του
• να αποφεύγει να χρησιμοποιεί κάποιες λέξεις
Aποτέλεσμα:
• να δυσκολεύεται να τελειώσει μία πρόταση,
• να δημιουργεί ερωτήματα στον συνομιλητή του,
• να αναπτύσσει χαμηλό αυτοαίσθημα,
• να αποφεύγει την βλεμματική επαφή ή και τη λεκτική επικοινωνία.
H χρυσή ηλικία εμφάνισης του τραυλισμού είναι μετά τα 3:6-4:00 έτη. Συμπτώματα τραυλισμού εμφανίζονται και νωρίτερα (2 με 2:6 έτη), τα οποία μπορούν να υποχωρήσουν με σωστή καθοδήγηση των γονιών από τους ειδικούς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα άτομο που τραυλίζει:
• Θα παρουσιάζει διακυμάνσεις στην ροή του λόγου του
• Θα επηρεάζεται η συχνότητα των επεισοδίων ανάλογα με το συνομιλητή ή το περιβάλλον (παρουσίαση σε μεγάλη ομάδα).
• Θα βελτιώνεται εντυπωσιακά όταν θα τραγουδάει, όταν θα απαριθμεί ή θα απαγγέλει κάτι που έχει αποστηθίσει, όταν θα μονολογεί.
Τι είναι η Ταχυλαλία;
Πρόκειται για μια ακόμη διαταραχή στη ροή του λόγου, όπου το παιδί, ο έφηβος, ή ο ενήλικας μιλάει τόσο γρήγορα που δεν είναι ξεκάθαρα τα όρια των λέξεων μεταξύ τους. Μπορεί να παραλείψει συλλαβές ή το τέλος των λέξεων στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει το συντομότερο τη φράση του, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται ο συνομιλητής του να τον παρακολουθήσει.
Η Ταχυλαλία μπορεί να εμφανιστεί στην προσχολική και σχολική ηλικία και συχνά πρόκειται για ιδιοπάθεια (κακές επικοινωνιακές συνήθειες). Μπορεί να εμφανιστεί μαζί με τον τραυλισμό.
Γιατί το δικό μου παιδί;
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για τα αίτια του τραυλισμού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εμφάνιση του τραυλισμού είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων (κληρονομικοί, οργανικοί, περιβαλλοντικοί, ψυχολογικοί και γλωσσικοί) που επηρεάζουν ένα άτομο την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Τι να κάνω για να το αντιμετωπίσω;
Η συνεργασία της διεπιστημονικής ομάδας είναι σημαντική δεδομένου ότι θα χρειαστεί η παρέμβαση του νευρολόγου ή του παιδοψυχίατρου, του παθολόγου λόγου ή/και του λογοθεραπευτή, καθώς και του ψυχολόγου ή/και του οικογενειακού συμβούλου για τον σχεδιασμό της στοχοθεσίας.
Στην διεπιστημονική ομάδα του «Εύλογον» σύμφωνα με το θεραπευτικό πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται, οι γονείς ενημερώνονται μηνιαίως για τους στόχους που η ομάδα έχει ορίσει αφού εξετάσει τα ατομικά χαρακτηριστικά του παιδιού, το αίτημα των γονέων και συλλέξει πληροφορίες από τους εκπαιδευτικούς του (με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων). Ακολουθούν συνεχείς ενημερώσεις, προκειμένου να παρακολουθείται η πρόοδος των ατομικών στόχων και να εκπαιδεύονται οι γονείς, καθώς και για να εξασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος των υπηρεσιών. Στην συγκεκριμένη διαταραχή η επιλογή της ομάδας μας είναι να χρησιμοποιείται κυρίως η μέθοδος PALIN PCI. Αλλά επιπλέον και άλλες στρατηγικές που μπορεί να ταιριάζουν στο ατομικό προφίλ του εξυπηρετούμενου.
Ο τραυλισμός μπορεί να βελτιωθεί αν αντιμετωπιστεί σωστά και νωρίς!
Μην πανικοβάλλεστε. Απευθυνθείτε το συντομότερο στους ειδικούς θεραπευτές λόγου οι οποίοι θα διαγνώσουν, αν πραγματικά υπάρχει διαταραχή. Θα σας συμβουλέψουν και θα σας προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης.
Γενικές συμβουλές για την συναλλαγή μας με άτομα που εμφανίζουν τραυλισμό.
Για τους οικείους:
Ακούστε υπομονετικά και δώστε προσοχή στο τι λέει και όχι στο πώς το λέει.
Ανταποκριθείτε στο λεκτικό μήνυμα, μην αφήνετε τρίτους να επεμβαίνουν ή να σχολιάζουν την ομιλία του.
Μην του ζητάτε να επαναλάβει «δυνατά» αυτό που μόλις είπε.
Δώστε του όσο χρόνο χρειάζεται για να ολοκληρώσει τη σκέψη του.
Διατηρείτε οπτική επαφή με το άτομο και διατηρήστε ήρεμο το πρόσωπό σας, ακόμα και όταν ανησυχείτε για το τραυλισμό του.
Εκφράστε ενδιαφέρον για αυτό που λέει και ενθαρρύνετέ τον να σας μιλήσει ακόμα και όταν εκείνος είναι απογοητευμένος με την ομιλία του.
Δείξτε κατανόηση στη δυσκολία που αντιμετωπίζει και βοηθήστε τον να αισθάνεται σιγουριά.
Μην αλλάζετε την συμπεριφορά σας, ώστε να ευνοείται το παιδί που τραυλίζει.
Μην του δίνετε την εντύπωση ότι με τον τραυλισμό θα κερδίσει την προσοχή σας ή άλλα ανταλλάγματα.
Ακολουθείστε μια κοινή στάση και οι δυο γονείς και φροντίστε να είναι σταθερή.
Προσπαθήστε να του παρέχετε ένα τρόπο ζωής με όσο το δυνατόν λιγότερο άγχος και βιασύνη.
Αφιερώστε τουλάχιστον δεκαπέντε λεπτά κάθε μέρα για να μιλάτε όλοι σαν οικογένεια ήρεμα και χαλαρά χωρίς καθόλου βιασύνη.